Muzio Clementi

MUZIO CLEMENTI (Roma 1752 – Evesham 1832) va ser compositor, pianista, pedagog, editor, promotor cultural, constructor de pianos i una de les personalitats musicals que més van influir a les bases de la tècnica pianística.

Contemporani de Mozart i de Beethoven, la seva longevitat el va situar com un dels precursors del romanticisme. Beethoven l’admirava i feia estudiar les seves sonates als seus alumnes. Encara avui dia es troben alguns estudis i sonatines als programes dels conservatoris. De nen prodigi organista a Sant Lorenzo in Damaso a Roma, als catorze anys va anar a Anglaterra de la mà de Peter Beckford, on va desenvolupar la seva importantíssima carrera musical. De la seva experiència com a concertista de piano, l’inquiet Clementi va desenvolupar, per una banda, els seus treballs pedagògics i, per una altra, va traslladar els seus coneixements a la fabricació de l’instrument, creant la seva pròpia empresa. Gran cosmopolita, es definia a si mateix: Sóc un jove italià però un vell anglès. Va ser enterrat amb honors a Westminster i en la seva làpida consta l’epitafi El pare del piano.

Muzio Clementi és una figura clau en el desenvolupament del llenguatge pianístic que inclou tant tècnica com repertori musical. El seu llegat es va difondre per tot Europa i Rússia gràcies a la seva intensa activitat i als seus nombrosos i brillants deixebles.

Clementi és l’iniciador del que després es va anomenar la London Pianoforte School que tant va influir en el pianisme romàntic. Les seves nombroses sonates, encara poc conegudes, s’avancen en molts aspectes tècnics i sonors a l’obra de Beethoven.

Tomba Muzio Clementi

Tomba de Muzio Clementi a l’abadia de Westminster

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Avís legal.
I Accept