Visita al piano Clementi & Co. de la Masia d’en Cabanyes

El dissabte 18 de maig de 2019, Marina Rodríguez Brià va presentar una conferència-visita temàtica a La Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú. L’activitat s’emmarcava dins dels actes del Dia Internacional dels Museus i estava organitzat pel Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (Consell Comarcal del Garraf) i l’Associació Muzio Clementi de Barcelona (AMCB).

La conferència, titulada 1820 Londres-Vilanova. Un piano Clementi en un vaixell d’aiguardents, es va centrar en l’explicació del piano armari Clementi & Co que va ser adquirit a Londres el 1820 i que es conserva al Museu. A la primera part de la sessió, celebrada a la sala de conferències, Marina Rodríguez va explicar alguns aspectes que relacionarien les biografies de Muzio Clementi i de Josep Anton de Cabanyes (qui va comprar el piano el 1820) i va donar detalls dels pianos de l’època i, en concret, de l’exemplar que es conserva a la casa. També va parlar de la manera en què viatjaven les mercaderies i dels trajectes que unien el nord d’Europa amb el Mediterrani. A la segona part, el públic es va traslladar a la sala de música on la Marina va acabar la seva exposició davant del piano. Per finalitzar es va obrir un petit torn de paraules amb el públic, que es va mostrar molt interessat en la sessió.

L’AMCB porta a terme un projecte de cerca i classificació de pianos Clementi per tal d’aportar coneixement sobre la influència musical d’aquest gran compositor en la societat catalana. Paral·lelament, aquesta recerca inclou l’estudi de pianos d’altres marques locals o estrangeres que es poden trobar a Catalunya des de finals del segle XVIII a mitjans del XIX. L’objectiu és donar valor a un patrimoni que pot explicar molts elements relacionats amb la indústria i el desenvolupament de la societat al nostre país.