La flautista Montserrat Gascón ha rebut el Premi Extraordinari de Doctorat per la seva tesi “Une flûte en cristal. Les flautes de vidre de Claude Laurent (1774-1849)” a la Universitat Autònoma de Barcelona. Segons la seva tesi, Claude Laurent va ser un dels més grans constructors de flautes del segle XIX i els seus instruments incomparables. Laurent va ser un personatge decisiu per a l’evolució dels instruments de vent, injustament desconegut en l’actualitat. La seva gran aportació no va ser només la utilització del vidre a fi de solucionar els problemes amb els canvis d’humiditat i temperatura, sinó la introducció d’una nova sonoritat i les seves innovacions tècniques. Així, el nou sistema de fixació del mecanisme en el tub, que es va estendre universalment i el qual utilitzem encara en l’actualitat en la majoria d’instruments de vent-fusta, va permetre l’adopció de complexos mecanismes, com el patentat per Theobald Boehm l’any 1832.
Gascón forma duo amb Marina Rodríguez Brià i ha intervingut com a ponent en dos dels cursos organitzats a la Universitat de Barcelona (Els Juliols i Gaudir UB) amb la col·laboració de l’AMCB.
Des d’aquí, la nostra felicitació més cordial.