Dilluns 21 de març, a les 12 hores, va tenir lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB), la presentació del piano de cua Collard & Collard, late Clementi, Collard & Collard restaurat per l’Associació Muzio Clementi de Barcelona (AMCB).

Abans de l’inici es va projectar un vídeo del trasllat del piano realitzat per la Unitat d’Audiovisuals de la UB. L’acte va ser presidit per el vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals, Dr. Agustí Alcoberro, el degà de la facultat, Dr. Ricardo Piqueras, el vicedegà de Doctorat i Postgraus, Dr. Jaume Carbonell i la presidenta de l’AMCB, Sra. Anna Cuatrecasas. En les seves intervencions van esmentar l’interès i la importància de la restauració del piano i del fet que es presentés a la Universitat de Barcelona (UB), institució d’important referència educativa, cultural i patrimonial de Catalunya.

Després d’aquestes intervencions més oficials, va prendre la paraula el Sr. Curro Bultó i Sagnier, el propietari del piano, que va parlar d’una forma molt natural i simpàtica i va comparar la seva passió per el món del motor amb la del món del piano. L’AMCB ha signat amb ell un contracte de cessió temporal i l’ha fet restaurar pel tècnic pianer Jaume Barmona perquè sigui tocable i es pugui utilitzar amb finalitats musicals i didàctiques.

A continuació, Joan Josep Gutiérrez, vicepresident de l’AMCB, va donar una conferència sobre el piano Collard, amb les característiques tècniques bàsiques i on va destacar la importància de la recuperació patrimonial, el procés evolutiu i històric del piano i la relació amb Muzio Clementi.

La part més esperada de la sessió va ser la intervenció musical en el piano Collard a càrrec de Marina Rodríguez Brià, que amb la seva interpretació de la intensa Sonata opus 34 n. 2 en sol menor de Clementi va fer escoltar les millors característiques sonores del piano. Un piano que reneix i que encara té un llarg recorregut per endavant. Va ser fortament aplaudida i abans de tancar la sessió, es va aplaudir també al restaurador, Jaume Barmona.

El piano romandrà temporalment a la UB per anar dintre d’uns mesos al Conservatori Municipal de Música de Barcelona.

Podeu veure un vídeo de l’acte fet per la UBTV seguint aquest enllaç.

En aquest enllaç podeu llegir la ponència de Joan Josep Gutiérrez.

A continuació, algunes imatges de l’acte:

Dies abans, el piano va ser traslladat des del taller de restauració de Jaume Barmona. Aquest trasllat va ser recollit en vídeo per la UB i el podeu veure a continuació:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Avís legal.
I Accept

En aquest vídeo es pot escoltar un fragment enregistrat d’una prova del piano anterior a la presentació:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Avís legal.
I Accept