L’Associació Muzio Clementi de Barcelona engega un projecte prometedor: la restauració d’un piano de cua Collard & Collard, Late Clementi, Collard & Collard de 1847.

El passat 30 d’agost es va signar un acord de cessió d’aquest piano entre el seu propietari, el Sr. Curro Bultó, i la presidenta de l’Associació, Sra. Anna Cuatrecasas. L’objectiu és restaurar-lo per tal de tornar a donar-li ús i veu.

A Catalunya, i en concret a la ciutat de Barcelona, escassegen els pianos anteriors a 1850 en condicions de ser utilitzats musicalment.  Tot i que hi ha alguns pianos de taula d’aquesta època en funcionament, no n’hi ha cap de cua i això fa aquest sigui especialment interessant. L’AMCB, que entre els seus projectes està duent a terme una recerca i estudi dels pianos anteriors a aquesta data que hi ha a Catalunya, ha decidit donar un pas endavant i restaurar un instrument que pugui recuperar la veu original dels pianos de la primera part del segle XIX.

Amb aquesta iniciativa, l’AMCB vol promoure la recuperació del patrimoni històric, tornant a l’actualitat, i a la vida, una eina que, de ben segur, permetrà aprofundir en la interpretació musical amb criteris històrics informats. Un cop restaurat, el piano servirà per fer concerts i cursos destinats a estudiants, donant-li  així un ús tant didàctic com musical.

La signatura va tenir lloc al taller de Jaume Barmona, reconegut pianer, especialitzat en la restauració d’instruments històrics i que serà l’encarregat de tornar la vida i la veu a aquest fantàstic i interessant piano.

Els pianos Collard

La marca Collard & Collard va ser una de les més prestigioses del segle XIX a Anglaterra, fins al punt de ser imitada per altres constructors a la península ibèrica. Una prova d’això és el fet que en les nostres recerques hem trobat pianos d’altres constructors que han utilitzat aquesta marca per prestigiar els seus propis pianos.

Els germans Collard van ser socis de l’empresa de pianos londinenca de Muzio Clementi i a la mort d’aquest el 1832 van continuar la producció, inicialment mantenint el nom de Clementi a l’etiqueta, com és el cas del piano que recuperem. La fàbrica Collard va tancar definitivament a principis de la dècada de 1960.